ULM Opleiding

Unieke opleiding met voorang aan veiligheid.

Details ivm onze praktijk opleidingen vindt je hier.

Image

Geneeskundig Onderzoek ULM

Het Initieel medisch onderzoek gaat door bij een van de luchtvaart geneesheren in jou buurt. Na het eerste geneeskundig onderzoek kan je je vliegboek en oefenvergunning aanvragen en bij Aëro Club Brugge je opleiding starten.

Voor ultralight piloot moet je medisch goedgekeurd worden voor klasse 4.
Iedereen die gezond is en (met of zonder correctie) goed ziet kan het medische examen passeren. Hart- en vaatziektes en/of zuikerziekte worden echter niet aanvaard.

Image

Theorie Opleiding ULM

De theorie-opleiding wordt in ons eigen leslokaal gegeven en duurt ongeveer 5 maanden. Het examen van Luchtvaart Reglementen moet je afleggen in de gebouwen van het Bestuur der Luchtvaart, de andere examens worden in de club afgenomen.

Voor de Radio-procedures moet je wel achteraf nog een extra examen doen bij de BIPT voor het verkrijgen van een beperkte Radio-vergunning.

Theorie en praktijk lopen bij ons simultaan

Image

Praktijk Opleiding ULM

Tijdens de eerste lessen gewen je aan het toestel en leer je het besturen. Na ongeveer 20 uur vliegen ben je klaar om je eerste solo-vlucht te maken. Verder in de opleiding zal je met de instructeur lokale en navigatie-vluchten maken. Het praktijkexamen bestaat uit precisielandingen, noodlandingen en een navigatie-oefening. Er is geen minimum aantal vlieguren vereist om je examen te mogen afleggen doch minstens 35u is aangeraden. Eens je dan ook 30 uren solo hebt gevlogen kan je passagiers meenemen.

Schrijf Hier in voor de volgende ULM cursus.

Start Theorie Cursus ULM: Oktober 2021

Image
Image

Van PPL naar ULM

- Een geldige vergunning PPL geldt als oefenvergunning ULM, indien deze niet meer geldig is dan moet je een oefenvergunning voor ULM piloot aanvragen.
- Je hebt minstens een geldige medical klasse 4 nodig.
- Je volgt een praktische opleiding tot ULM-piloot, d.w.z. toestel leren kennen en trainen op de vereisten van het ULM praktijk examen.
- Na het behalen van dit examen moet de ULM-piloot (mits een geldige vergunning PPL te bezitten) 10 uur solo hebben gevlogen en een checkvlucht maken met moniteur voordat hij passagiers mag meenemen.

PPL Opleiding

EASA ATO 321 - PPL scholing sedert 1969.

Image

Geneeskundig Onderzoek PPL

Sinds de invoering van de nieuwe EASA wetgeving is het mogelijk de praktische opleiding aan te vatten zonder voorafgaande medische keuring. Door je simpelweg een persoonlijke vliegboek aan te schaffen kan je, vergezeld van een instructeur, de lucht in. Je dient wel de medische keuring te ondergaan voor je eerste solovlucht.

Om onaangename verrassingen achteraf te vermijden, is het echter steeds aan te raden zo vlug mogelijk je medische keuring te doen. Het medisch onderzoek stelt de fysieke en psychische geschiktheid van de kandidaat vast. Het onderzoek vindt plaats in een erkend onderzoekscentrum in jouw buurt. Voor bijkomende onderzoeken moet men soms langsgaan bij externe specialisten (bij enkele centra komen deze specialisten ter plaatse).

Nadien zal je om de twee jaar een basisonderzoek moeten ondergaan en een grondig onderzoek om de zes jaar.Image

Theorie Opleiding PPL

Naast het leren besturen van een vliegtuig als dusdanig moet de leerling-piloot zich ook voorbereiden op de theoretische proef. Sinds de invoering van de nieuwe EASA wetgeving moet de cursus gevolgd worden bij een erkende vliegschool (DTO). Sinds 2019 is er een nieuwe PPL vliegschool op Ursel. EBUL-DTO verzorgt de theorie-opleiding.

Er zijn 2 mogelijkheden: Theoriecursus ter plaatse in de vliegclub, gegeven door erkende grondinstructeurs, Deze lessen worden elk weekend georganiseerd op zaterdagvoormiddag van 09u30 tot 13u00 en lopen van begin september tot juni. Er is een persoonlijk contact met de student door het lesgeven in kleine groepen. Naast een klassikale opleiding is er ook een systeem met DISTANCE LEARNING". Daar leer je op jouw eigen ritme, via uw PC, wanneer U wil en/of kan en hoeft U zich niet meer te verplaatsen. Via jouw "remote login" leer je interactief de leerstof, kan je vragen stellen en krijg je feedback van jouw begeleider.

In beide systemen zijn er proefexamens voorzien om je optimaal voor te bereiden op het officiële examen. Het examen zelf vindt plaats bij het Directoraat Generaal Luchtvaart (DGLV) te Brussel. Om te slagen moet je op elk onderdeel minstens 75% behalen. Indien je niet voor alle onderdelen slaagt, heb je 12 maanden de tijd om de modules waarvoor je onvoldoende had opnieuw af te leggen. Je moet slagen voor dit examen vooraleer je het praktijkexamen mag afleggen. In principe moet je dit doen binnen de 24 maanden na het theoretische examen.

Image

Praktijk Opleiding PPL

De praktijkopleiding gebeurt uiteraard individueel, eventueel is er mogelijkheid om bij bepaalde vluchten mee te vliegen met andere leerlingen, dit wordt dan individueel afgesproken. De beschikbaarheid van de instructeurs en de vliegtuigen wordt gecoördineerd op SKYLEGS, een online reservatiesysteem. Zo kan je van thuis uit het vliegtuig en de instructeur boeken.

Je bepaalt zelf het ritme van de praktische opleiding, maar je houdt er toch best een zekere regelmaat in. Ideaal zou je minstens één vlucht per week doen tijdens de duur van je opleiding. Afhankelijk van de vrije tijd waarover je beschikt, kan je je licentie snel halen of spreiden over een periode van bijvoorbeeld één of twee jaar. Eens je je licentie hebt kan je deze op een relatief gemakkelijke manier geldig houden.
Inschrijven voor de volgende cursus PPL.

Start volgende theorie cursus : Permanent.
Neem HIER contact op met onze PPL verantwoordelijke voor meer info.

Image
Image

Inhoud Cursus PPL

 • 1-Air law
 • 2-Aircraft knowledge
 • 3-Flight performance
 • 4-Human performance
 • 5-Meteo
 • 6-Navigatie
 • 7-Operational procedures
 • 8-Principles of Flight
 • 9-VFR communicatie

 • Image

  Documenten PPL

 • Reglement EBUL-DTO
 • Image

  Van ULM naar PPL

  - Iemand die wil overstappen van ULM naar PPL moet minstens een geldige medical klasse 2 hebben.
  - Verder volg je de volledige theorie- en praktijk opleiding tot PPL piloot.
  - Je kan max. 10 uur van je totale vlieguren ULM inbrengen als vliegervaring.
  - Verder leg je de nodige theorie- en praktijkexamens af volgens de vereisten voor het behalen van een PPL vergunning.